
Logopedist en taalspraakpatholoog. Docent bij de opleiding Logopedie van Hogeschool Windesheim.
Wat we kunnen leren van Walt Disney
If you do what you always did, you will get what you always got. In deze workshop leer je je vaste denkpatronen los te laten en buiten de gebaande paden te denken. Ingewikkelde problemen vragen namelijk om creatieve oplossingen. Je maakt kennis met de stappen van design thinking en past een aantal creativiteitstechnieken toe in herkenbare, logopedische situaties. Jouw inbreng is daarbij onmisbaar, want innoveren doe je samen!
Workshop samen met Wilma Lipke - Steenbeek
https://www.windesheim.nl/opleidingen/voltijd/bachelor/logopedie-zwolle
Yvonne van Ackooy-van Vooren spreekt in workshop ronde 1.

Logopedist en logopediewetenschapper bij Radboudumc Nijmegen
https://www.linkedin.com/in/adbegovic/?originalSubdomain=nl

Trainer Milo Academy en KLIN© Behandelaar Ondersteunde Communicatie bij Stichting Milo
Ankergestuurde instructie is het uitbreiden van de woordenschat over onderwerpen die aansluiten bij de beleving, de ervaringswereld, het taalaanbod en de omgeving van het kind. Hierdoor beklijft het geleerde beter en is er plaats voor initiatieven in communicatie vanuit het kind en het leggen van verbanden. In deze workshop krijg je achtergrondinformatie over ankergestuurd werken. Je ontdekt hoe je een passend begrippennetwerk kunt opbouwen en betekenisvol kunt maken vanuit het perspectief van een kind met communicatief meervoudige beperkingen.
https://www.stichtingmilo.nl/team/hanneke-van-bakel
Hanneke van Bakel spreekt in workshop ronde 2 en 4.

Salesmanager Hoorexpert, logopedist en audicien
Hoorexpert is specialist op het gebied van hoorhulpmiddelen. We zullen in het kort een aantal van deze hulpmiddelen bekijken. Tijdens het congres gaan we dieper in op het Frontrow Juno-systeem; een systeem dat toepasbaar is bij slechthorendheid of stemproblematiek.
Workshop samen met Per Gisolf.
https://www.hoorexpert.nl/bedrijfsinformatie/
Karin van den Berg en Per Gisolf spreken in workshop ronde 3.

Ergotherapeut, gespecialiseerd in ondersteunende communicatiehulpmiddelen (OC – AAC)
Scannen, joystick, één of meer functieschakelaars, oogbesturing, zuigen/blazen, hygiëne, montage, directe selectie, spraakbediening, auditieve scanning… Als bedacht is op welke wijze en eventueel met welk communicatiehulpmiddel de cliënt aan de slag gaat, moet ook gekeken worden op welke wijze hij of zij dit gaat bedienen. Daarbij moet ook rekening gehouden worden met verbetering van mogelijkheden, progressie van de aandoening of gebruik op verschillende locaties. We nemen je mee in het woud van mogelijkheden.
https://www.qvn.nl
Kitty de Boer spreekt in workshop ronde 4.

Voorzitter NVLF
Michel Dutrée wordt geïnterviewd aan tafel bij Gerrig Heijkoop, om 9:30 uur.
https://assistis.nl/over-michel-dutree/

Logopedist, onderzoeker, docent Radboudumc Nijmegen. Gespecialiseerd in slikproblemen bij kinderen.
Een meerwaarde bij klinisch orofaciaal onderzoek
In het Radboudumc wordt steeds meer gebruik gemaakt van orofaciale echografie om de spieren in kaart te brengen die betrokken zijn bij het spreken, kauwen en slikken. Met echografie kunnen de spiersamenstelling en de dikte van de spier worden gemeten. Binnen de logopedie ligt de nadruk op de kauwspieren, mondbodemspieren en de tong. In deze lezing gaan wij in op de meerwaarde van orofaciale spierechografie in de logopedische diagnostiek. Er zullen beelden worden getoond van gezonde spieren en van aangedane spieren. Daarnaast gaan we in op de samenhang tussen de spiersamenstelling en spierdikte enerzijds en het kauwen, slikken en spreken anderzijds.
Workshop samen met dr. Simone Knuijt
https://www.radboudumc.nl/personen/lenie-van-den-engel-hoek
Lenie van den Engel-Hoek spreekt in workshop ronde 2.

Klinisch linguïst en logopedist, UMCG Centrum voor Revalidatie, locatie Beatrixoord
Speech Therapy app (STAPP) is een logopedisch instrument voor de iPad. Het biedt een oefenprogramma voor zowel afasie als spraakapraxie. Met STAPP oefent een patiënt onder begeleiding of zelfstandig. Dit kan zowel in een ziekenhuisbed, tijdens de logopedische therapie, in de wachtkamer of thuis. De logopedist kan op elk moment de oefeningen op afstand klaarzetten en aanpassen aan het actuele oefenniveau van de therapie. Dit sluit ook goed aan bij een Blended Care aanpak, waarbij er sprake is van een combinatie tussen face-tot face behandeling en online logopedie.
https://logopedie-umcg.nl/wp-content/uploads/2020/03/handleiding-STAPP.2020.pdf
Judith Feiken spreekt in workshop ronde 2.

Hoogleraar Logopediewetenschap, Universiteit Utrecht
De beschikbaarheid van wetenschappelijke evidentie is de belangrijkste pijler waar evidence-based handelen op rust. Niet alleen internationaal, maar ook in Nederland dragen (logopedist)onderzoekers daaraan bij. Weet jij welke onderzoeken dat zijn en welke logopedisten op dit moment aan het promoveren zijn of als docent-onderzoeker betrokken zijn bij onderzoeksprojecten? Deelnemende onderzoekers presenteren hun onderzoek in maximaal drie minuten, en discussiëren daarna met de deelnemers over een uitdagende stelling. Deze workshop is bedoeld voor onderzoekers (masterstudenten, promovendi, docent-onderzoekers en senior onderzoekers) en iedereen die interesse heeft. Bijvoorbeeld als je benieuwd bent naar onderzoeksresultaten of zelf wetenschappelijk onderzoek wil gaan doen. Dus: onderzoekers, trek je stoute schoenen en stuur je stelling in, en overige deelnemers: denk kritisch mee, dit is je kans om te zorgen dat de wetenschap een nog betere aansluiting krijgt op de praktijk!
https://www.uu.nl/medewerkers/PAMGerrits
Workshop in ronde 3, met Lenie van den Engel-Hoek en Yvonne van Zaalen

CEO Hoorexpert
Hoorexpert is specialist op het gebied van hoorhulpmiddelen. We zullen in het kort een aantal van deze hulpmiddelen bekijken. Tijdens het congres gaan we dieper in op het Frontrow Juno-systeem; een systeem dat toepasbaar is bij slechthorendheid of stemproblematiek.
Workshop samen met Karin van den Berg.
https://www.hoorexpert.nl/bedrijfsinformatie/
Karin van den Berg en Per Gisolf spreken in workshop ronde 3.

Moeder van een 14-jarige zoon met TOS
Samenwerking met ouders wordt gezien als een van de belangrijkste elementen in de logopedische behandeling van kinderen met een taalontwikkelingsstoornis (TOS). Om goed samen te kunnen werken met ouders, moeten we weten welke behoeften ouders hebben in de samenwerking met de logopedist en hoe de samenwerking geoptimaliseerd kan worden. In deze workshop gaan we in gesprek over de resultaten van interviews met ouders van kinderen met TOS over hun behoeften in de samenwerking met de logopedist en strategieën die volgens de literatuur bijdragen aan het optimaliseren van deze samenwerking.
De workshop wordt gegeven door logopedist-onderzoeker Inge Klatte en auteur van het boek 'Vechten voor mijn kind met TOS' Heleen Gorter.
Workshop in ronde 2.

Fysiotherapeut bij Fysiotherapie Monster
De verschillende mogelijkheden
Taping is een aanvulling in de logopedische behandeling, die in de afgelopen jaren door veel logopedisten gebruikt wordt. Met een goede basiskennis van de tapetechnieken zijn er - binnen een ieders specialisatie - vele toepassingsmogelijkheden. Rob Stallinga en Carla de Graaf verzorgen sinds 5 jaar een 2-daagse Tapingcursus voor de logopedie in Nederland en België. Voor dit jaarcongres Trots op de Logopedie verzorgen zij een introductiesessie over Medical Kinesio Taping, waarbij zij specifiek ingaan op de verschillende toepassingen bij slikproblemen.
Workshop samen met Rob Stallinga.
https://www.fysiotherapie-monster.nl/onze-expertises/
Carla de Graaf en Rob Stallinga spreken in workshop ronde 4.

Gastheer
Gerrit Heijkoop is de gastheer van het NVLF Jaarcongres 2020. Hij ontvangt gasten aan zijn gesprekstafel, interviewt mensen achter de schermen en houdt iedereen op een prettige manier bij de les.
http://www.gerritheijkoop.com

Logopedist en assistant-professor revalidatie op de afdeling Revalidatie van het Radboudumc Nijmegen
COVID-19 genereert ook logopedische klachten, dat was in de ziekenhuizen snel duidelijk. Maar hoe ernstig en hoe is het beloop? Is aparte behandeling nodig of gaan de klachten vanzelf over? Om op deze vragen een antwoord te krijgen zijn al snel diverse onderzoeken gestart. Van mei tot juli hebben ruim 70 logopedisten namens hun instelling meegedaan aan de COVID-19-monitor en wekelijks gerapporteerd hoeveel logopedische problemen ze hadden gezien. Tegelijk zijn enkele ziekenhuislogopedisten geïnterviewd om te leren van het herstel van ernstige zieke COVID-19-patiënten. Wat is daar nu uitgekomen? Tenslotte heeft de minister verzocht om de meerwaarde van logopedie bij post-COVID-patiënten in de eerste lijn te onderzoek. Wat kan dat opleveren? U hoort het in deze sessie.
https://www.radboudumc.nl/personen/hanneke-kalf
Hanneke Kalf spreekt in workshop ronde 4.

Promovenda bij het lectoraat Logopedie – Participatie door Communicatie van Hogeschool Utrecht.
Samenwerking met ouders wordt gezien als een van de belangrijkste elementen in de logopedische behandeling van kinderen met een taalontwikkelingsstoornis (TOS). Om goed samen te kunnen werken met ouders, moeten we weten welke behoeften ouders hebben in de samenwerking met de logopedist en hoe de samenwerking geoptimaliseerd kan worden. In deze workshop gaan we in gesprek over de resultaten van interviews met ouders van kinderen met TOS over hun behoeften in de samenwerking met de logopedist en strategieën die volgens de literatuur bijdragen aan het optimaliseren van deze samenwerking. De workshop wordt gegeven door een logopedist-onderzoeker en een ouder van een kind met TOS.
https://www.hu.nl/onderzoek/onderzoekers/inge-klatte
De workshop wordt gegeven door logopedist-onderzoeker Inge Klatte en moeder van een kind met TOS Heleen Gorter.
Workshop in ronde 2.

Logopedist en onderzoeker Radboudumc Nijmegen. Gespecialiseerd in dysartrie en dysfagie.
Een meerwaarde bij klinisch orofaciaal onderzoek
In het Radboudumc wordt steeds meer gebruik gemaakt van orofaciale echografie om de spieren in kaart te brengen die betrokken zijn bij het spreken, kauwen en slikken. Met echografie kunnen de spiersamenstelling en de dikte van de spier worden gemeten. Binnen de logopedie ligt de nadruk op de kauwspieren, mondbodemspieren en de tong. In deze lezing gaan wij in op de meerwaarde van orofaciale spierechografie in de logopedische diagnostiek. Er zullen beelden worden getoond van gezonde spieren en van aangedane spieren. Daarnaast gaan we in op de samenhang tussen de spiersamenstelling en spierdikte enerzijds en het kauwen, slikken en spreken anderzijds.
Workshop samen met dr. Lenie van den Engel-Hoek.
https://www.radboudumc.nl/personen/simone-knuijt
Simone Knuijt spreekt in workshop ronde 2.

Logopedist en docent. Specialisatie luchtweg- en stemproblemen
Automatiseren van een ontspannen adem-stemkoppeling komt niet op gang, COPD of Astma, chronisch hoesten, COVID, disfunctioneel ademen, enzovoorts. Komen er cliënten met deze problematiek in je werksetting voor dan is dit een interessante workshop. Deze manier van denken en behandelen levert een verdieping en verbreding op binnen ons vakgebied met name als je werkt met adem en stemproblematiek. Zowel te gebruiken bij volwassenen als kinderen. Ik leg je uit wat dr. Buteyko heeft onderzocht en ontwikkeld.
http://logopedielemmen.nl/jeanine-lemmen
Jeanine Lemmen spreekt in workshop ronde 1 en 4.

Logopedist en linguïst. Docent logopedie en onderzoeker bij Hogeschool Windesheim
Wat we kunnen leren van Walt Disney
If you do what you always did, you will get what you always got. In deze workshop leer je je vaste denkpatronen los te laten en buiten de gebaande paden te denken. Ingewikkelde problemen vragen namelijk om creatieve oplossingen. Je maakt kennis met de stappen van design thinking en past een aantal creativiteitstechnieken toe in herkenbare, logopedische situaties. Jouw inbreng is daarbij onmisbaar, want innoveren doe je samen!
Workshop samen met Yvonne van Ackooy-van Vooren
https://www.windesheim.nl/opleidingen/voltijd/bachelor/logopedie-zwolle
Wilma Lipke-Steenbeek spreekt in workshop ronde 1.

Onderwijskundige en cultuurwetenschapper. Oprichter en directeur van Stichting Prentenboeken Plus
Een methode die inspireert
Hoe maak je prentenboeken toegankelijk voor jonge kinderen met een taalontwikkelingsstoornis? In deze sessie wordt een aflevering uit de serie Vertel wat jij weet! besproken. Aan de hand van een vast patroon leer je hoe je communicatie over een prentenboek vlot trekt. Welke combinatie van boeken zijn hier geschikt voor?
Daarnaast krijg je in vogelvlucht verhaalanalyse aangeboden: (1) gestructureerd kijken naar tekst en beeld, (2) kennis maken met direct en indirect niveau van een verhaal en (3) kort inzoomen op abstract taalgebruik in prentenboeken.
https://www.proeducation.nl/opleiding/jeugdliteratuur-en-abstracte-taal.html
Colette Pelt spreekt in workshop ronde 2.

Spraaktaaldeskundige bij Koninklijke Auris Groep, Interne Auditor, Kwaliteitskringbegeleider
https://www.linkedin.com/in/afke-posthuma-8a142728/?originalSubdomain=nl

Division Chief Hearing and Speech at Children's National Hospital, Washington DC
Robinson is division chief Hearing and Speecht in the Children’s Hearing and Speech Center at Children’s National Medical Center in Washington, and associate professor of pediatrics at The George Washington University School of Medicine and Health Sciences. He also holds adjunct professorships with Howard University, the University of the District of Columbia, and Longwood University.
“In my many years of serving children in the District of Columbia, I am convinced of the positive difference that the services of speech-language pathologists and audiologists make in people’s lives," Robinson says. “The need is considerable and the work is challenging, but I’ve seen the great successes that can result when people receive services."
https://childrensnational.org/visit/find-a-provider/tommie-robinson

(Tele)logopedist, trainer/coach en Manager Therapy Services bij TinyEYE Europe
Online intake, online onderzoek , online therapie en online huiswerk volgens de NVLF richtlijnen
Veel logopedisten zijn ten gevolge van de corona crisis begonnen met het geven van online logopedie. Na een aantal weken werden logopedisten geconfronteerd met de beperkingen van de gratis platforms zoals ZOOM en Skype. Want hoe werk je via een beveiligd platform volgens de richtlijnen van de NVLF? Hoe neem je online de intake en het onderzoek af volgens de richtlijnen van de NVLF? Kun je op het platform smart therapiedoelen opstellen? Kun je het therapieverloop digitaal vastleggen? En klopt het dat je veel minder administratietijd hebt als je werkt als telelogopedist? Is de therapie efficienter als je telelogopedie geeft? Met andere woorden: is de productiviteit hoger? Alle vragen worden beantwoord tijdens de workshop en er is ook ruimte om je eigen vragen te stellen.
https://tinyeye.eu
Mila Rozema spreekt in workshop ronde 4.

Logopedist bij het Afasiecentrum In Hoorn. Trainer bij Afasietherapie.nl van Logoclicks
De COVID-19 crisis heeft de voordelen van therapie op afstand nog eens duidelijk gemaakt. Met telelogopedie kunnen logopedisten, ondanks de beperkingen, de behandelingen voortzetten en de zorg continueren. In de workshop leer je het theoretisch kader en de uitgangspunten van Afasietherapie.nl van Logoclicks om verantwoord personen met afasie, op afstand en als aanvulling op de bestaande therapie, effectief en zelfstandig te laten oefenen. Aan de orde komen onder andere de basistheorie van cognitief-linguïstische therapie (CLT) voor woordvinding, een toelichting op het taalverwerkingsmodel van Ellis & Young en het vanuit de diagnose een individueel behandelplan opstellen met de inzet van online therapie.
https://www.logoclicks.nl
Roos Ruiter spreekt in workshop ronde 3.

Auteur van het boek Happyholics
Happy • ho • lic [Heppiehollik] (de;m,v; meervoud: Happyholics)
1. iemand die gewijd is aan het zoeken naar geluk in het werkende leven.
Ben jij een Happyholic? Werk jij omdat je daar energie van krijgt? En omdat je aan iets waardevols wil bijdragen? Of werk jij vooral om geld te verdienen? Deze workshop is alleen voor jou als je gelooft dat het werkende leven leuk kan zijn, en je daar graag aan wil werken. Doe jij het vooral voor het geld, dan is dit niks voor jou! In deze workshop verken je samen met Itamar de vijf pijlers van werkgeluk en word je ook daadwerkelijk aan het werk gezet. Benieuwd wat die pijlers zijn, en wat je kan doen om zelf invloed uit te oefenen op je eigen werkgeluk? Schrijf je dan snel in want er is maar plek voor 60 mensen!
https://happyholics.com
Itamar Sharon spreekt in workshop ronde 3.

Logopedist en stemtherapeut. Praktijk voor Spreken en Zingen, afdeling KNO, OLVG
De verschillende mogelijkheden
Taping is een aanvulling in de logopedische behandeling, die in de afgelopen jaren door veel logopedisten gebruikt wordt. Met een goede basiskennis van de tapetechnieken zijn er - binnen een ieders specialisatie - vele toepassingsmogelijkheden. Rob Stallinga en Carla de Graaf verzorgen sinds 5 jaar een 2-daagse Tapingcursus voor de logopedie in Nederland en België. Voor dit jaarcongres Trots op de Logopedie verzorgen zij een introductiesessie over Medical Kinesio Taping, waarbij zij specifiek ingaan op de verschillende toepassingen bij slikproblemen.
Workshop samen met Carla de Graaf.
http://www.robstallinga.nl
Carla de Graaf en Rob Stallinga spreken in workshop ronde 4.

Training consultant en Myobrace educator
Herkennen van mondademen bij kinderen
In deze sessie loop ik door het Myofunctioneel Orthdontisch Evaluatieformulier (MOE) heen en sta in het bijzonder stil bij het herkennen van mondademen bij kinderen. Blijft de Myobrace ’s nachts uitvallen of zie je geregeld schade aan de Myobrace door kauwen en bijten? Veelal ligt de oorzaak èn oplossing bij de manier van ademen. Ik laat jullie zien hoe een speciale oefening vertelt hoe groot het mondademprobleem is en hoe deze oefening meehelpt aan de oplossing.
https://myobrace.com/nl/contact-us
Niels van der Valk spreekt in workshop ronde 1.

Psychologisch consulent, grafisch vormgever
Tijdens de sessie wordt Logopedia uitgebreid voorgesteld, met extra aandacht voor de online tool Therapedia. We laten zien hoe je met behulp van Therapedia het voorbereiden en geven van online en offline therapie een stuk eenvoudiger én leuker kunt maken. Het werken met Therapedia vermindert de voorbereidingstijd, maar garandeert een kwaliteitsvolle en gevarieerde therapiesessie.
Workshop samen met Astrid Vanvyaene.
https://www.logopedia.be
Astrid Vanvyaene en Stijn Vanthournout spreken in workshop ronde 2.

Logopedist, psychologisch consulent
Tijdens de sessie wordt Logopedia uitgebreid voorgesteld, met extra aandacht voor de online tool Therapedia. We laten zien hoe je met behulp van Therapedia het voorbereiden en geven van online en offline therapie een stuk eenvoudiger én leuker kunt maken. Het werken met Therapedia vermindert de voorbereidingstijd, maar garandeert een kwaliteitsvolle en gevarieerde therapiesessie.
Workshop samen met Stijn Vanthournout.
https://www.logopedia.be
Astrid Vanvyaene en Stijn Vanthournout spreken in workshop ronde 2.

Logopedist in haar eigen praktijk, het Twentsch Logopediecentrum
Galina Verkouter vertelt over haar ervaringen als vrij gevestige logopedist, aan tafel bij Gerrit Heijkoop om 9:30 uur.
https://www.twentsch-lc.nl/praktijk/galina

Logopedist, post-hbo trainer, bestuurslid NVLF, hoofdredacteur Tijdschrift voor Logopedie.
Hoe maak je het belang van logopedie duidelijk bij jouw organisatie of bij externe relaties? Dit is mogelijk door aan te sluiten bij het perspectief van je leidinggevende, je collega’s en mogelijke samenwerkingspartners. Welke waarde kan logopedie voor deze ‘opdrachtgevers’ hebben? Hoe maak je bijvoorbeeld het belang van schoollogopedie duidelijk of de meerwaarde van logopedie in een multidisciplinair team? Door te denken in klantprofielen leer je een koppeling te maken tussen het werk dat je aanbiedt en de resultaten die mogelijke opdrachtgevers graag willen zien. Tijdens deze workshop krijg je handvatten om een eigen waardepropositie te formuleren waarmee je snel en duidelijk kunt aangeven waarom logopedie onmisbaar is!
Janneke de Waal-Bogers spreekt in workshop ronde 1.

Logopedist en docent Arteveldehogeschool, Gent
Trots op wat een kleuter durft en kan met zijn stotteren
Mini-KIDS is een therapieconcept voor kleuters die zich bewust worden van hun stotteren en die daardoor proberen om niet te stotteren: ze vertonen emotionele en cognitieve reacties. Veel logopedisten voelen een drempel om de kleuter over het stotteren aan te spreken. Mini-KIDS helpt je met hoe je dat het beste doet. Tijdens deze lezing zal je ervaren dat de aanpak volledig draait rond zelfwerkzaamheid en zelfzekerheid die daar het gevolg van is. Mini-KIDS helpt de kleuter om te durven experimenteren met zijn stotteren en er daardoor vat op te krijgen. Trots is hierin een goeie maat voor je effect van de therapie, zowel vanuit het standpunt van de ouders als van de kleuter. Als therapeut voel je ook trots als je deze effecten ziet. Je kunt concrete voorbeelden en filmfragmenten verwachten als illustratie van het theoretisch onderbouwde therapieconcept.
https://www.arteveldehogeschool.be/opleidingen/bachelor/logopedie-en-audiologie
Veerle Waelkens spreekt in workshop ronde 3.

Associate lector Innovations & Technology Fontys Hogeschool. Lid wetenschapsraad NVLF
De kracht van de logopedist
Deze sessie start met een korte presentatie van de achtergrond en noodzaak van interprofessioneel communiceren binnen zorg en welzijn. Het tweede deel van de sessie is erop gericht te duiden welke logopedisch specifieke vaardigheden van essentieel belang zijn voor het slagen van een overleg waarbij de patiënt en diens naasten als gelijkwaardig gesprekspartner worden gezien.
https://fontys.nl/Innovatie-en-onderzoek/Health/Health-Innovations-Technology.htm
Yvonne van Zaalen spreekt in workshop ronde 1. Ze begeleidt ook het gesprek met logopedie wetenschappers, in workshop ronde 3.