If you do what you always did, you will get what you always got. In deze workshop leer je je vaste denkpatronen los te laten en buiten de gebaande paden te denken. Ingewikkelde problemen vragen namelijk om creatieve oplossingen. Je maak kennis met de stappen van design thinking en past een aantal creativiteitstechnieken toe in herkenbare, logopedische situaties. Jouw inbreng is daarbij onmisbaar, want innoveren doe je samen!
Yvonne van Ackooy-van Vooren, MA
Logopedist en taalspraakpatholoog. Docent bij de opleiding Logopedie van Hogeschool Windesheim.
Wilma Lipke-Steenbeek, MA
Logopedist, linguïst en NT2-docent. Werkzaam bij Hogeschool Windesheim als docent logopedie en onderzoeker op het gebied van laaggeletterdheid.
Janneke de Waal-Bogers MBA
Logopedist en remedial teacher. Docent post-hbo trainingen over diagnostiek en behandeling van taalstoornissen en andere leer- en gedragsstoornissen bij kinderen. Hoofdredacteur van het Nederlands vakblad voor Logopedie en bestuurslid bij de NVLF.
Jeanine Lemmen
31 jaar werkzaam als logopedist en ook docent bij pro-education, met als specialisatie luchtweg- en stemproblemen.
Yvonne van Zaalen
Logopediewetenschapper en Associate lector, verbonden aan het lectoraat Health Innovations & Technology bij Fontys Paramedische Hogeschool, met een expertise op het gebied van interprofessioneel samenwerken en communiceren.
Niels van der Valk
Training Consultant en Myobrace Educator voor MRC Europe in Nederland, Verenigd Koninkrijk en Ierland
Deze workshop wordt verzorgd onder verantwoordelijkheid van Myofunctional Research Europe, ontwikkelaar van technologie en trainingen voor de behandeling van luchtwegproblemen.
In het Radboudumc wordt steeds meer gebruik gemaakt van orofaciale echografie om de spieren in kaart te brengen die betrokken zijn bij het spreken, kauwen en slikken. Met echografie kunnen de spiersamenstelling en de dikte van de spier worden gemeten. Binnen de logopedie ligt de nadruk op de kauwspieren, mondbodemspieren en de tong. In deze lezing gaan wij in op de meerwaarde van orofaciale spierechografie in de logopedische diagnostiek. Er zullen beelden worden getoond van gezonde spieren en van aangedane spieren. Daarnaast gaan we in op de samenhang tussen de spiersamenstelling en spierdikte enerzijds en het kauwen, slikken en spreken anderzijds.
Logopedist en onderzoeker Radboudumc Nijmegen. Gespecialiseerd in dysartrie en dysfagie. Zij onderzoekt met name de mogelijkheden van echografie bij spraak.
Dr. Lenie van den Engel-Hoek
Logopedist en onderzoeker/universitair docent Radboudumc Nijmegen. Gespecialiseerd in slikproblemen bij kinderen. Zij heeft de mogelijkheden van echografie voor orofaciale spieren ontwikkeld en maakt deze nu geschikt voor gebruik in de logopedie.
Inge Klatte
Promovenda bij het lectoraat Logopedie – Participatie door Communicatie van Hogeschool Utrecht. Opgeleid als logopedist en logopediewetenschapper.
Heleen Gorter
Moeder van een 14-jarige zoon met TOS, auteur van het boek 'Vechten voor mijn kind met een TOS' en lid van het ouderpanel van het COMPLETE onderzoek.
Judith Feiken
Klinisch linguïst en logopedist, UMCG Centrum voor Revalidatie, locatie Beatrixoord
Hoe maak je prentenboeken toegankelijk voor jonge kinderen met een taalontwikkelingsstoornis? In deze sessie wordt een aflevering uit de serie Vertel wat jij weet! besproken. Aan de hand van een vast patroon leer je hoe je communicatie over een prentenboek vlot trekt. Welke combinatie van boeken zijn hier geschikt voor?
Daarnaast krijg je in vogelvlucht verhaalanalyse aangeboden: (1) gestructureerd kijken naar tekst en beeld, (2) kennis maken met direct en indirect niveau van een verhaal en (3) kort inzoomen op abstract taalgebruik in prentenboeken.
Colette Pelt
Onderwijskundige en cultuurwetenschapper, gespecialiseerd in jeugdliteratuur. Oprichter en directeur van Stichting Prentenboeken Plus.
Deze workshop wordt verzorgd onder verantwoordelijkheid van Pro Education Paramedische Opleidingen.
Astrid Vanvyaene
Logopedist, psychologisch consulent
Stijn Vanthournout
Psychologisch consulent, grafisch vormgever
Deze workshop wordt verzorgd onder verantwoordelijkheid van Logopedia VZW.
Schrijf je snel in
In deze workshop kun je actief meedoen. Het aantal deelnemers is daarom beperkt. Wacht dus niet te lang met inschrijven!
Hanneke van Bakel
Trainer Milo Academy en KLIN© Behandelaar Ondersteunde Communicatie bij Stichting Milo.
Voortkomend uit de technologische ontwikkelingen van audiologische hulpmiddelen, ontstaat er steeds meer overlap tussen verbeterde spraakverstaanbaarheid voor slechthorenden en het voorkómen van stemklachten van bijvoorbeeld leerkrachten. Want dat veel leerkrachten tijdens hun carrière last krijgen van hun stem, is ruimschoots bekend. Er zijn diverse onderzoeken gedaan naar de prevalentie van stemklachten bij leerkrachten, het effect hiervan op ziekteverzuim, de vermindering van klachten bij logopedische behandeling en de positieve effecten van preventieve logopedische begeleiding bij toekomstige leerkrachten.
Aandacht voor het herkennen van stemklachten, en de preventie en behandeling van klachten is zeer nuttig. In de aandacht voor stemklachten ontbreekt echter vaak een manier om de oorzaak van de stemklachten weg te nemen.
Het inzetten van een Frontrow Juno-systeem helpt slechthorende luisteraars bij het verstaan, en kan een positieve bijdrage leveren aan de preventie én de behandeling van stemklachten bij leerkrachten.
Karin van den Berg
Salesmanager Hoorexpert, logopedist en audicien
Per Gisolf
CEO Hoorexpert, met dochterondernemingen HearSolutions en Audioropa gespecialiseerde onderneming op het gebied van hoorhulpmiddelen, werkplekaanpassingen en toegankelijkheid van gebouwen.
Lenie van den Engel-Hoek
Logopedist en onderzoeker/universitair docent Radboudumc Nijmegen. Lid Wetenschapsraad NVLF.
Ellen Gerrits
Hoogleraar logopediewetenschap Universiteit Utrecht. Lid Wetenschapsraad NVLF.
Yvonne van Zaalen
Associate lector Health Innovations & Technology bij Fontys Hogeschool. Lid Wetenschapsraad NVLF.
Itamar Sharon
Auteur van het boek Happyholics en tevens mede-oprichter van het platform en trainingsbureau Happyholics: voor een leuker werkend leven.
Veerle Waelkens
Docent aan de Arteveldehogeschool te Gent (België). Behandelt stotteren, broddelen, spreekangst en complexe spraakstoornissen.
Roos Ruiter
Logopedist bij het Afasiecentrum In Hoorn. Trainer bij Afasietherapie.nl van Logoclicks.
Rob Stallinga
Logopedist en stemtherapeut. Praktijk voor Spreken en Zingen, afdeling KNO, OLVG, locatie West (Amsterdam) en Rijswijk
Carla de Graaf
Fysiotherapeut bij Fysiotherapie Monster
Hanneke van Bakel
Trainer Milo Academy en KLIN© Behandelaar Ondersteunde Communicatie bij Stichting Milo.
Dr. Hanneke Kalf
Logopedist en assistant-professor revalidatie op de afdeling Revalidatie van het Radboudumc Nijmegen
Scannen, joystick, één of meer functieschakelaars, oogbesturing, zuigen/blazen, hygiëne, montage, directe selectie, spraakbediening, auditieve scanning… Als bedacht is op welke wijze en eventueel met welk communicatiehulpmiddel de cliënt aan de slag gaat, moet ook gekeken worden op welke wijze hij of zij dit gaat bedienen. Daarbij moet ook rekening gehouden worden met verbetering van mogelijkheden, progressie van de aandoening of gebruik op verschillende locaties. We nemen je mee in het woud van mogelijkheden.
Advies aan de deelnemers: bekijk tevoren de Grid 3 software, die in deze workshop een belangrijke rol speelt. Alvast downloaden voor een 60-dagen proefperiode kan ook.
Kitty de Boer (Quo Vadis NL BV)
Ergotherapeut, gespecialiseerd in ondersteunende communicatiehulpmiddelen (OC – AAC)
Deze workshop wordt aangeboden onder verantwoordelijkheid van Quo Vadis NL BV, adviseur en leverancier van hulpmiddelen voor omgevingsbediening, communicatie, alarmering en computerbesturing.
Mila Rozema (Kitwe BV)
Telelogopedist, trainer/coach en Manager Therapy Services bij TinyEYE Europe.
Deze workshop wordt verzorgd onder verantwoordelijkheid van TinyEYE Europe / Kitwe BV, aanbieder van online logopedie en trainingen voor logopedisten.
Jeanine Lemmen
31 jaar werkzaam als logopedist en ook docent bij pro-education, met als specialisatie luchtweg- en stemproblemen.